Wie is de Blauwe KameLeon?
Gaat jouw leven niet altijd over rozen? Dat van mij ook niet. Mijn naam is Leon van der Flier. Als kind voelde ik me vaak onbegrepen. Ik merkte dat mensen niet op dezelfde golflengte zaten en dat vond ik niet prettig. Daaruit is wel mijn interesse voor gedrag en [non-verbale] communicatie ontstaan. Ik vind het bere-interessant om te observeren hoe mensen zich gedragen en of dat ook klopt met wat ze echt voelen en bedoelen. Daar kon ik wel wat mee. Als achtjarige wist ik dan ook al zeker: als ik later groot ben ga ik me inzetten voor mensen die hulp kunnen gebruiken.

 

Het verhaal achter de persoon 
Mijn creatieve kant wilde ook op ontdekkingstocht. Als puber ben ik me daarom gaan verdiepen in fotografie. Al snel bleek dat het mij vooral om het contact met mensen ging. Luisteren naar hun verhalen en er dan een beeld van maken. Het verhaal achter de persoon zien en laten zien, ik vind het prachtig. Al meer dan 20 jaar ben ik fotograaf. Ik beschrijf het als beeldend verhalenverteller. Foto’s en beeldtaal zijn voor mij een perfect en creatief instrument om met mensen te communiceren. Een middel om tot inspirerende gesprekken te komen en anderen te prikkelen tot actie. Ik zag mensen opbloeien, ze konden weer verder, ze straalden, werden een betere versie van zichzelf. Voor de camera en ook zonder. En dat gold ook voor mij.


Het geheim van de Blauwe KameLeon
De essentie zit voor mij in de connectie; hoe stellen mensen zich open. Laten ze toe dat er iets met ze gebeurt waar ze blij van worden, wat hen verder helpt. Van daaruit was de stap naar sociaalmaatschappelijke projecten een logische. Zoals in de jeugddetentie. En ook het geven van workshops en trainingen voor [zorg]instellingen. Tegenwoordig heb ik de camera niet per se nodig in mijn werk. Het gaat mij om gelukkige mensen, niet alleen over mooie plaatjes. Al gaan die twee in mijn wereld opvallend vaak samen. Ik gebruik hiervoor diverse tools en technieken zoals spiegelen en verhelderende gesprekken. Zo kan ik een bijdrage leveren aan een betere groepsdynamiek, vastgelopen situaties ombuigen naar nieuwe mogelijkheden en positieve energie geven.

 

Meer kleur in het leven
Naast mijn eigen ondernemingen ben ik parttime leef- en woonondersteuner in een woonzorgcentrum. Ik help ouderen met lichamelijke en mentale klachten om hun leven kleurrijker te maken. Door een goed gesprek of activiteiten met ze te doen voelen ze zich gehoord en thuis.

Nu doe ik wat ik als kind zo graag wilde; de mensen die het nodig hebben vooruit helpen. Eigenlijk kan ik het in drie woorden samenvatten: Inspireren, Verbinden en Beleven.

 

Wil ook jij meer kleur in het leven? Neem dan contact met me op. Ik help je graag.